Een gypsy wedding. Maria en Steffan geven elkaar het ‘Ja’ woord. Een romantische en unieke bruiloft op prachtige locatie’s en met heel veel liefde. Lees je mee? 

De voorbereiding

De dag begon bij de ouders van Maria. Een volle bak, dat was het zeker maar wat een gezelligheid brengt dat met zich mee. Toen ik aankwam zaten hun dochters al in de visagie en bij de haarstyliste. Twee prachtige meiden die heel goed met de drukte en spanning om konden gaan. Ze aten rustig hun broodje en lieten alles, in alle rust, aan zich voorbij gaan. Ook Maria was totaal niet zenuwachtig en liet zich lekker verwennen door de specialisten. Bij binnenkomst werd al gelijk duidelijk hoe belangrijk familie voor ze is en hoe gastvrij ze zijn. Er werd om de tien minuten aan me gevraagd of ik iets nodig had of wellicht zin in een bakje koffie of broodje had. Iedereen zorgde voor elkaar en er was totaal geen ongemakkelijke situatie of spanning.

Zorg ervoor dat je na de foundation een mat poeder laat aanbrengen

Na de de reportage bij Maria haar ouders, stapte ik in de auto en reden wij naar Steffan zijn ouderlijk huis. Mijn man was deze dag met mij mee, om mij te ondersteunen en om mij rond te rijden. Op deze manier was ik in de gelegenheid om snel te schakelen en ook vanuit de auto foto’s te maken. Bij aankomst begreep ik gelijk waarom deze twee families zo goed op elkaar aansloten. Ook hier werd duidelijk hoe gastvrij en aardig ze waren. Niets was te gek, alles voor de perfecte dag van hun kinderen. Steffan zat nog in de kappersstoel en liet zich heerlijk verwennen. Zijn vader zal in de achtertuin met zijn schoonvader, die even gedag kwam zeggen. Hoe bijzonder is dat? Moeders was op alle fronten bezig om de kleding voor zowel vader als zoon gereed te maken en hielp mij bij het vastleggen van het pak en accessoires van Steffan. Ik probeer altijd de details te pakken van zowel de man als de vrouw. In mijn ogen zijn zij beide even belangrijk en je wil natuurlijk niet, dat de alleen de voorbereiding van de bruid in het album zit. Toen ik de voorbereiding van Steffan had vastgelegd ben ik weer teruggegaan naar Maria die op dat moment in haar jurk zou stappen.

Ook de manchetknopen moge niet ontbreken

Eénmaal bij Maria aangekomen, werd ik verrast door de menigte die buiten het ouderlijk huis stonden te wachten, om maar een glimp van Steffan en Maria op te vangen. Er waren een DJ en zanger uitgenodigd om bij aankomst van Steffan één van hun favoriete nummers te draaien en de tuin was inmiddels versierd in een tempo waar je u tegen zegt. Maria was er klaar voor en ze begonnen aan de uitdaging om de waanzinnig grote, maar prachtige jurk aan te trekken. Al haar dierbaren kwamen aan bod. Haar moeder hielp bij het aantrekken van jurk, vaders hielp bij het strikken, haar zus legde de jurk goed en haar nichtje hielp vaders met de linten. Opnieuw zie je de liefde en band die in dit gezin aanwezig is. Een bijzonder moment, die ik voor geen goud had willen missen. 

Strikken van de Jurk, een belangrijk moment van de voorbereiding

Het tempo zat er flink in, dus niet lang daarna mocht ik mij in de menigte mengen want het was bijna tijd voor de aankomst van Steffan. Een enorme limo kwam aanrijden. Gigantisch, wit en precies passend in hun stijl. Ik kan er niets aan doen maar op zulke dagen heb ik de hele dag een lach op mijn gezicht. Liefde doet dat met mij. Steffan stapte uit en zijn moeder volgde. Door de dikke kus en knuffel word je er weer even aan herinnerd dat de liefde van moeder en zoon onvoorwaardelijk is. Het voelde als een afscheid maar daarin werd ik gelijk gecorrigeerd. Geen afscheid, maar een nieuw begin. We verliezen niet onze zoon, maar hebben er een dochter bij gekregen! 

Familie en vrienden verzamelen zich voor het ouderlijk huis, om een glimp van de bruid en bruidegom op te pikken

Steffan liep inmiddels naar de voordeur om zijn prachtige bruid op te halen. Maar eerst mocht hij zijn prinsesje bewonderen. Wat een prachtige jurken. Ik had mij inmiddels laten vertellen dat ze op maat waren gemaakt en dat de jurken, kleine kopie’s waren van de jurk van hun moeder. Niets was minder waar, want toen Maria in de deuropening stond, viel de mond van haar verloofde wagenwijd open. Een ware koningin! Tot in details perfect. Wat kan ik zeggen, ik ben zelf al getrouwd maar door Maria kan ik niet wachten om met 12,5 jaar het huwelijk over te doen. Na een dikke kus, iedereen begroeten en afscheid nemen van het ouderlijk huis was het tijd om door te gaan.

Steffan ziet Maria voor de eerste keer

De bruidsshoot 

Voor de bruidsshoot waren twee locaties gekozen. De Broerekerk in Bolsward was afgehuurd voor het geval dat het slecht weer was. Achteraf was dit niet nodig geweest want ook het weer, was net als de rest van de bruiloft de hele dag perfect. Geen wolkje aan de lucht! 

Persoonlijk ben ik een enorme fan van de Broerekerk, geen afleidingen, prachtig licht en geweldige kleuren. Je kan er alle kanten mee op. Tijdens deze shoot hebben de kinderen zich weer voortreffelijk gedragen. Maria haar tante was mee om ze bezig te houden, wanneer ik Maria en Steffan aan het vastleggen was, maar ze waren eigenlijk de hele tijd rustig met tante aan het observeren hoe de shoot er aan toe ging. Dankzij de rust van de meiden en omdat Maria en Steffan ook op hun gemak waren, verliep de shoot soepel en konden we al snel door naar de volgende locatie.

Gezinsfoto in de Broerekerk te Bolsward

Koningin Wilhelmina park is een locatie, die evenals de Waterpoort, door veel  Sneekers word gekozen als locatie voor de bruidsshoot. Wat kan ik zeggen, wij Sneekers zijn gewoon enorm trots op ons stadje en het zijn dan ook prachtige locatie’s. De bloemetjes stonden in de bloei en het park was in zijn beste staat. De kinderen waren nog steeds erg rustig, maar je kon merken dat ze er bijna klaar mee waren. Omdat we al veel foto’s in Bolsward hadden geschoten, kozen we ervoor om niet al te lang meer door te gaan. Daarnaast begon meneer tijd ook te dringen en stonden de eerste gasten al te wachten bij de Epema state, waar de ceremonie werd gehouden.

Gezinsfoto in het Koningin Wilhelmina park te Sneek

De ceremonie

Zodra je bij de Epema state aankomt ga je van een moderne omgeving naar een tijdloos romantisch kasteel en waan je je direct in een sprookje. Omdat het weer het toeliet, werd de ceremonie buiten gehouden en dat werd door het prieeltje een plaatje. 

Familie en vrienden

De DJ en zanger stonden alweer klaar, om Maria, Steffan en hun kinderen te verwelkomen. De gasten zaten al op hun plek en keken toe hoe Steffan, samen met zijn dochters door het gangpad op weg was naar een nieuw hoofdstuk in hun leven. Maria stond verderop samen met haar vader te wachten, tot het hun beurt was om dezelfde weg te bewandelen. Een laatste kus en wandeling als papa’s kleine meid.

Maria met haar vader

Toen Maria de hoek om kwam, stond Steffan met een lach van oor tot oor. Trots en ongelooflijk blij dat het eindelijk zo ver was en hij over enkele ogenblikken Maria, zijn vrouw mag noemen. 

Steffan wacht op Maria

De ceremonie was één met een lach en een traan. Moeders die een traantje wegpikte en een beste vriend die moest lachen over de te gekke dingen die hij in het verleden heeft meegemaakt met Steffan. Na het ‘Ja’ woord, was het tijd voor de ringen. Ook de kinderen werden hierin niet overgeslagen en ontvingen van hun ouders de ring tot eeuwige verbintenis. Wat waren ze trots! 

Maria doet de ring om de vinger van haar dochter

Na zo’n hele dag druk in de weer te zijn geweest, is het tijd voor wat ontspanning. Een hapje en een drankje is dan goed op zijn plaats. Tijd voor de taart en wat champagne. Een prachtige taart en candy table maakte dat de kindjes hun geluk niet op konden. Maria en Steffan sneden de taart aan en gaven elkaar, zoals dat traditioneel hoort, het eerste hapje van hun toekomst.

De eerste hap van de bruidstaart

Toen iedereen een beetje was bijgekomen, was het tijd voor de familiefoto’s en de detailfotografie van de ringen en bloemen. Dit verliep lekker soepeltjes omdat zij van te voren al hadden aangegeven wat zij graag wilden. Hierdoor was er ook tijd om de gasten, te verblijden met foto’s van hun eigen gezin. Zo zie je maar weer, dat een goede voorbereiding, het halve werk is.

Detailfotografie van de bruidsringen

Het trouwfeest

Voor het trouwfeest, gingen wij weer naar een andere locatie. Hiervoor was gekozen voor de Walrus. Een prachtige locatie waar je zowel heerlijk kan dineren, als daarna het grote feest kan geven. Voldoende ruimte voor het grote aantal gasten die zij hadden. Tijdens het diner, had ik even de tijd om bij te tanken. Omdat ik zelf in Sneek woon, kon ik even naar huis waar ik de foto’s vast op de pc kon zetten en zelf ook even kon eten. Dat ging er goed in, moet ik zeggen. 

Een goede maaltijd voor je gasten, mag natuurlijk niet ontbreken

Na anderhalf uur ben ik terug gegaan om de openingsdans vast te leggen. Daarna was het de beurt aan Maria en haar vader en Steffan en zijn moeder voor hun dans. Ik weet dat ik in herhaling val maar ik kan er niets aan doen, die liefde die ik bij beide gezinnen zag, je word er gewoon emotioneel van en ik moet eerlijk toegeven dat ook ik een traantje heb weggepinkt.

De openingsdans

Al met al een prachtige, goed georganiseerde dag waar je niet anders over kan zeggen dat het vooral een goed begin van een nieuw leven is!

Lieve Steffan en Maria, onvoorwaardelijke liefde voor elkaar, jullie kinderen en jullie familie, dat is wat jullie laten zien. Ik wens jullie nog veel meer liefde toe en hoop dat jullie samen nog heel oud mogen worden.

Meer zien van de bruiloft van Steffan en Maria? Neem hier een kijkje in mijn portfolio.

Benieuwd hoe we jouw bruiloft kunnen weergeven in beeld? Lees hier verder of stuur een mailtje.